WinGPS

Tags: WinGPS, Sailing

  Hier een aantal tips & trics voor WinGPS Voyager van Stentec, onder andere gebruikt bij de 24 uurs race.
 

Waypoints

Maak een waypoint bestand aan met alle boeien, in Voyager is het daarnaast mogelijk om deze te groeperen en per stuk ook van een eigen symbool te voorzien.

Deze waypoints zijn te downloaden vanaf hier, en kunnen aangepast en gebruikt worden via het "Waypoint Typebeheer" en het het Groepenbeheer.

 

GRIB files 

De laatste GRIB files zijn te gemakkelijk te downloaden, zoom op de kaart in op het gebied waar je de GRIB files van wilt gebruiken, en via Navigatie -> Grib-beheer kun je nu een download van de grib-us server doen. De volgende keer kun je de bestaande GRIB files updaten door de files te selecteren en op bijwerken te drukken. Let op de datum & tijd, de wind wordt om de 6 uur ververst, de neerslag om de 3 uur. Controleer dus altijd of er wel een nieuw bestand staat.
 

Route selecteren

Een route kun je nu heel gemakkelijk maken door vanuit het Route menu een nieuwe route aan te maken en vervolgens alle waypoints te selecteren. Mocht je een bepaald waypoint meerdere keren nodig hebben, plaats dan het routepunt naast het waypoint en sleep het daarna op het waypoint. Op deze manier mag je een waypoint meerdere keren passeren (dit is voornamelijk voor de 24 uurs handig/nodig)